Tuesday, 17 April 2012

tabik Dr. M

Betul apa yang telah dikatakan oleh Tun Dr. Mahathir sekian lama…
Siap ada penyanyi guna dalam lagu dia lagi ayat ni…
“Melayu Mudah Lupa!”
Kan dah kena!
Ni aku nak cerita pasal PTPTN yang jadi perbualan hangat sekarang nil lah…
Betul-betul kena atas dahi seorang Dato’ ni…
Dato’ seri tetttttt... haha

Kita ni kalau nak keluarkan statement…
Fikir dulu elok-elok…
Jangan bak kata wartawan melodi tu
“kita TERJAH!!”
Silap-silap kita pulak yang malu nanti
Ye tak?!



Bukannya apa..
Kalau pasal benda-benda yang sensetif ni tak boleh buat main
Menyentuh semua pihak woo…
Apa pun nasib baik Tun. Dr. Mahathir tak cakap
Yang Dato’ seri tettt tu dah nyan#$k je kan?
Silap-silap kecoh satu Malaysia nanti
Saman menyaman lah apa lagi kan…

Cuba kita fikir logic eh..
Kalau PTPTN dimansuhkan…
Berapa banyak dana yang dikeluarkan kerajaan untuk pendidikan FREE??
Budak-budak di Universiti ni pun bukan semuanya belajar
Maksud aku belajar betul-betul lah kan…
Ada yang just nak rasa hidup bebas
Ada yang just nak rasa kehidupan university
Ada juga yang just nak happy-happy je masuk university ni…

Kepada yang belajar betul-betul tu tahniah lah
Anda satu langkah kehadapan mencapai cita-cita di dunia
Jangan lupa untuk kejar yang akhirat pulak tau!

Kalau betul korang nak PTPTN tu jadi biasiswa
Yakni tak nak bayar balik kan…
Cuba korang belajar betul-betul
Bila dapat pointer yang cemerlang kan…
Kerajaan kan dah janji pinjaman tu secara automatic
Akan menjadi BIASISWA!

Mereka just suruh buktikan je yang pinjaman yang diberikan
Tak sia-sia diberi, tahu?!
Kalau duit beribu-ribu tu sebagai biasiswa…
Lepas tu korang belajar ala kadar
Aku tak tahu lah berapa juta-juta Negara kita rugi kan?!
Ye tak?!


No comments:

Post a Comment